Skip to content

Biotekbyen Kalundborg: Region Sjællands største Life Science Kommune

Målt på antal ansatte er Kalundborg Kommune den største spiller i Region Sjælland og den fjerde største life science-kommune i hele Danmark, viser ny analyse.

Ny Life Science rapport

Et treårigt analysearbejde i projektet Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, der drives i samarbejde mellem Medicon Valley Alliance og Øresundsinstituttet, er blevet offentliggjort.

Analysen viser, at en af EU’s største og førende life science-klynger, dansk-svenske Medicon Valley, har udviklet sig til en vækst- og jobsucces.

Download rapport: Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley: A survey of companies in the sector

 

Kalundborg skiller sig ud

Life science-sektoren trives i Danmark, og en ny analyse peger på, at den danske life science-sektor er langt større end hidtil anslået. Særligt øst for Storebælt er der positive vækstrater i forhold til investeringer, virksomhedsvækst og antallet af ansatte inden for life science. Men nogle kommuner skiller sig ud, og Kalundborg er en af dem.

 

Kalundborg huser Skandinaviens største biotekklynge, hvorfor byen også er kendt som Biotekbyen. Og det er bl.a. biotekbranchen, som i vidt omfang er første del af fødekæden til dansk life science.

 

Siden 2016 har Knowledge Hub Zealand, en forening og et partnerskab beliggende i Kalundborg, arbejdet for at gøre Kalundborg til en biotek- og life science-by samt en vigtig lokation for uddannelse i sektoren. Delmål hertil blev bl.a. nået i 2021 med indvielsen af Absalons Campus Kalundborg samt i 2022 med indvielsen af forsknings- og uddannelsescenteret Helix Lab.

 

”I de kommende år vil vi fortsat arbejde for at styrke Region Sjællands life science sektor. Vi kommer til at sætte fokus på etablering af opskaleringsfaciliteter til gavn for bio solutions-virksomheder og start-ups fra hele verden”, siger Christian Beenfeldt, Projektchef i Knowledge Hub Zealand.

 

Han fortsætter:

”Inden for life science er der helt forståeligt et stort fokus på forskning og udvikling: Det er spændende at udvikle nye molekyler og ny medicin. Men samtidig skal vi huske at have fokus på produktionen. Hvis vi i Danmark ikke fortsat udvikler os inden for bæredygtig produktion, kommer vi til at miste førertrøjen.”

 

Industrien som driver

Kalundborg Kommunes placering som Region Sjællands førende life science-kommune drives først og fremmest af byens industri. Her er det svært at komme udenom Novo Nordisk, som med verdens største insulinfabrik placeret i Kalundborg producerer ca. halvdelen af verdens insulin, og som har over 3000 ansatte i byen. Desuden har virksomheden fra 2000-2020 investeret ca. 18 mia. d.kr. i bl.a. udvidelser og etablering af fabrikker i Biotekbyen – en investering, virksomheden nu fordobler med en investering på yderligere 18 mia. d.kr. i flere udvidelser og nye fabrikker.

 

”Størstedelen af de produkter Novo Nordisk producerer og markedsfører globalt har sit udgangspunkt i vores produktion i Kalundborg, og over 32 mio. patienter på verdensplan modtager medicin, der har sit udgangspunkt i Novo Nordisk produktionsfaciliteter i Kalundborg”, fortæller Michael Hallgren, Produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg.

 

Desuden huser Kalundborg bl.a. enzymproducenten Novozymes med over 600 ansatte, og flere virksomheder vil være en del af væksteventyret: Godt i gang er Chr. Hansens etablering af en fabrik til produktion af modermælkserstatning, ligesom den israelske virksomhed, Remilk, i april offentliggjorde investeringen i 72.000 m2 i byen til etablering af en fabrik, der skal producere plantebaseret mælkeprotein.

 

Life Science Hub i Biotekbyen

I februar blev et partnerskab mellem den nationale life science-klynge, Danish Life Science Cluster, og foreningen Knowledge Hub Zealand annonceret. I samarbejde med Region Sjælland etablerer partnerskabet et Life Science Hub med base i Kalundborg.

 

Med kontor i hjertet af en af Nordeuropas største bio- og farmaproduktioner, skal partnerskabet bl.a. sikre, at biotek- og life science-virksomheder i hele landet får adgang til viden og samarbejdsmuligheder i Biotekbyen.

 

Direktør i Danish Life Science Cluster, Diana Arsovic Nielsen, ser frem til et endnu tættere samarbejde med vidensorganisationerne samt bio- og farmavirksomhederne i Biotekbyen:

 

”Kalundborg har sat bioteknologien i centrum og skabt Biotekbyen, som rummer Skandinaviens største biotekindustri og en procesindustri i international klasse med fokus på skalering, vækst og bæredygtighed. Det er helt naturligt, at Danish Life Science Cluster bliver en del af dette miljø.”

Back To Top